Alles rond het thema uitvaart in Almelo

Uitvaartcentrum Almelo

Een uitvaartcentrum is de plek waar de overledene kan worden opgebaard in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart. Als de overledene niet thuis opgebaard kan worden dan is een uitvaartcentrum de plek waar de nabestaanden bij de overledene kunnen zijn.

Hoe ziet een uitvaartcentrum er uit?

Een uitvaartcentrum beschikt doorgaans over een verzorgingsruimte. Dit is de plek waar de overledene de laatste verzorging krijgt. De nabestaanden kunnen daar bij aanwezig zijn, ze mogen ook helpen of de verzorging helemaal zelf doen. Nabestaanden kunnen helemaal zelf bepalen of ze bij de laatste verzorging aanwezig willen zijn. Soms vinden mensen dat heel fijn, maar weer anderen hebben de overledene bij leven nog nooit zonder kleren gezien en willen dat daarom ook liever niet zien na overlijden.

Het uitvaartcentrum beschikt ook over een grote koeling waarin overledene koud gehouden kunnen worden op de momenten dat er geen bezoek is. Verder zijn er meestal meerdere opbaarkamers waar de kist met de overledene wordt geplaatst voordat de nabestaanden aanwezig zijn. Meestal is de kamer zo ingedeeld dat je de overledene niet direct ziet als de deur wordt geopend. Sommige mensen vinden het niet prettig om de overledene te zien. Zij kunnen hierdoor wel aanwezig zijn in de ruimte waar de overledene is opgebaard, zonder dat ze per se in de kist hoeven te kijken.

De meeste uitvaartcentra beschikken ook over een aula waar de uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Daarnaast heeft men meestal ook een koffiekamer beschikbaar waar de belangstellenden na de uitvaart samen kunnen komen voor de condoleance.

24-uurs opbaarkamer

Er zijn verschillende uitvaartondernemers die een uitvaartcentrum hebben in Almelo. Enkele beschikken over zogenaamde 24-uurs kamers. Dit zijn ruimtes waar de nabestaanden zelf de sleutel van krijgen zodat ze 24-uur per dag zonder afspraak bij de overledene kunnen zijn. Hierdoor hoeft men niet vooraf te bedenken wanneer men bij de overledene wil zijn.

De overledene wordt opgebaard in een kist die wordt geplaatst op een kistkoeling. De ruimte wordt meestal met airco’s extra koel gehouden om het ontbindingsproces zoveel mogelijk te vertragen.

Overlijden in regio Almelo melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206