Alles rond het thema uitvaart in Almelo

Hoe regel je je eigen uitvaart

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen er voor kiezen om hun eigen uitvaart te regelen. Meestal is dat het geval wanneer iemand weet dat hij of zij ongeneeslijk ziek is. Het regelen van de eigen uitvaart kan dan onderdeel zijn van het verwerkingsproces. Mensen vinden het soms ook een fijne gedachte om te weten dat alles is geregeld voor de achterblijvers. Maar het kan ook zijn dat iemand die helemaal geen gezondheidsklachten heeft toch besluit om zijn eigen (toekomstige) uitvaart alvast helemaal te regelen.

Mensen weten soms niet heel goed waar ze moeten beginnen als ze hun eigen uitvaart willen regelen. Op deze pagina is informatie te vinden die mensen op weg kan helpen om een eigen uitvaart te regelen in Almelo.

Hulp bij het regelen van je eigen uitvaart
Bel Topuitvaarten: 088 - 605 1206 (24/7)

Wat is het budget voor de uitvaart

Het is verstandig om als eerste te beginnen om je te verdiepen in het beschikbare budget. Niemand wil zijn of haar nabestaanden opzadelen met hoge (ongedekte) kosten van de uitvaart. Bekijk dus hoeveel geld je hebt voor de uitvaart.

Als je verzekert bent voor je uitvaart dan kan je contact opnemen met je verzekeraar om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Mensen die een natura (uitvaart)verzekering hebben laten hun uitvaart vaak verzorgen door de verzekeraar zelf. De verzekerde kan er wel voor kiezen om voor een andere uitvaartondernemers te gaan, maar dan zal de verzekeraar zeer waarschijnlijk een lager bedrag uitkeren dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis. Vraag daarom eerst aan de verzekeraar welk bedrag er uitgekeerd zal worden. Als er sprake is van een kapitaal verzekering dan hoef je alleen uit te zoeken wat het verzekerde bedrag is en ben je helemaal vrij in de keuze van de uitvaartondernemer. Kijk voor uitgebreide informatie in het hoofdstuk Uitvaartverzekering.

Je kan ook bij leven al offertes aanvragen bij uitvaartondernemers. Wie gebruik maakt van offertesites zal er al snel achter komen dat de verschillen in de tarieven vaak enorm zijn. Een eenvoudige vergelijking kan dan al snel een besparing opleveren. Bijkomt voordeel is dat je aan kan geven wat je budget is zodat je de uitvaartondernemer je heel gericht kan helpen. Voorbeelden van offertesites zijn: www.uitvaartoffertes.nl en www.uitvaartmarkt.nl.

Op Uitvaart.nl kan je heel eenvoudig en anoniem inzien door gebruik te maken van de online uitvaartkosten calculator van Uitvaart.nl. Je ziet daar per onderdeel direct wat de gemiddelde kosten zijn.

Begraven of cremeren

Wanneer je je eigen uitvaart wil regelen zal je een keuze moeten maken of je begraven of gecremeerd wil worden. Het kan ook zijn dat iemand er voor kiest om zijn of haar lichaam te donderen aan de wetenschap.

Om een goede keuze te kunnen maken tussen begraven en cremeren is op deze site veel informatie te vinden over de begraafplaatsen in Almelo en het crematorium in Almelo. Bij het maken van de keuze kan het meespelen dat de plek van gedenken belangrijk is. Kijk voor informatie over herdenken in Almelo in de hoofdstukken grafmonument Almelo en Asbestemming Almelo.

De opbaring

Iemand die zijn eigen uitvaart regelt kan ook nadenken waar de opbaring zal plaatsvinden. Dat kan thuis maar het kan ook in een uitvaartcentrum. Er zijn uitvaartcentra die beschikken over 24-uurs kamers. Daar krijgen nabestaanden zelf de sleutel van zodat ze 24-uur per dag langs kunnen komen, wanneer ze maar willen en zonder afspraak.

Je kan ook zelf bij leven alvast een uitvaartkist uitkiezen. Sommige mensen vinden het geen fijn idee dat ze na hun overlijden in een kist komen te liggen. Voor hen is er de mogelijkheid om te kiezen voor bijvoorbeeld een opbaarplank. Vraag je uitvaartondernemer naar de mogelijkheden of kijk eens rond op internet om te zien wat er allemaal voor soorten uitvaartkisten zijn.

De plechtigheid

De plechtigheid is het moment waarop je dierbaren afscheid van je nemen. De meeste uitvaartplechtigheden worden gehouden in de aula van het crematorium of in een uitvaartcentrum. Maar er zijn in Almelo ook tientallen andere, niet uitvaartbranche gerelateerde, locatie die heel geschikt zijn om een uitvaartplechtigheid te houden. In het hoofdstuk locaties voor uitvaartplechtigheid Almelo vindt je informatie die je kan inspireren om er een heel persoonlijk afscheid naar eigen wens van te maken.

De invulling van de plechtigheid kan je helemaal zelf invullen. Je kan bijvoorbeeld je muziek kiezen of een fotocollage maken. Wat ook erg bijzonder kan zijn is een videoboodschap die je zelf inspreekt. Dat kan bijvoorbeeld als een vlog die je opneemt op je eigen telefoon, maar je kan ook altijd de hulp inroepen van een professionele videomaker. Je kan ook nadenken over wie er mogen spreken op je uitvaart. Meestal gaat het om drie of vier sprekers, afhankelijk van de duur van de plechtigheid.

Wat ook heel speciaal kan zijn is om na te denken over iets wat de mensen kunnen meenemen na de uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan een gedicht dat je zelf hebt geschreven of een zakje met zaden met daarbij een boodschap. Je kan op die manier echt iets van jezelf meegeven bij je afscheid.

Uitgebreide informatie over de invulling van een uitvaartplechtigheid is te vinden op www.uitvaart.nl.

De condoleance

Vaak wordt na de begrafenis of crematie een condoleance gehouden. Vroeger waren condoleances doorgaans vrij traditioneel en sober. Tegenwoordig kiezen mensen er steeds vaker voor om er een borrel van te maken. Soms noemt men het zelfs een ‘afscheidsfeest’. Je kan zelf helemaal bepalen hoe je wilt dat de condoleance er uit komt te zien en waar deze wordt gehouden. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Condoleance in Almelo.

Overlijden in regio Almelo melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206