Alles rond het thema uitvaart in Almelo

Lichaam ter beschikking stellen

Naast begraven of cremeren is lichaamsdonatie de derde vorm van lijkbezorging die is toegestaan in Nederland. Lichaamsdonatie, ook wel het ter beschikking tellen aan de wetenschap genoemd, wil zeggen dat iemand zijn of haar lichaam geeft aan de medische wetenschap. Onder andere artsen in opleiding gebruiken lichamen van overledenen om te leren. Ook komt het voor dat artsen die zich voorbereiden op een moeilijke ingreep eerst oefenen op het lichaam van een overledene.

Een lichaam mag in Nederland alleen ter beschikking gesteld worden aan één van de anatomische instituten. Het ZGT in Almelo (Zorggroep Twente) is geen anatomisch instituut. Dat wil echter niet zeggen dat Almeloërs hun lichaam niet kunnen doneren. Zij kunnen dat doen bij een van de anatomische instituten die staan op de website van de Transplantatie Stichting.

Eenvoudige crematie vanaf € 1.795
Bel Topuitvaarten: 088 - 605 1206 (24/7)

Hoe word je lichaamsdonor

Mensen die hun lichaam na overlijden ter beschikking willen stellen van de wetenschap moeten zich bij leven inschrijven bij een van de anatomische instituten. Je moet er wel rekening mee houden dat het geen ‘recht is’ om lichaamsdonor te worden. Dat wil zeggen dat het anatomisch instituut mensen mag weigeren. De meest voorkomende reden waarom mensen worden geweigerd als lichaamsdonor is een te groot aanbod van lichamen. Als het anatomisch instituut genoeg aanmeldingen heeft dan wordt de inschrijving doorgaans gestopt.

Gratis uitvaart bij lichaamsdonatie of toch niet?

Als iemand is ingeschreven wil dat niet zeggen dat het lichaam na overlijden ook geaccepteerd wordt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het lichaam al binnen korte tijd (vaak 24 uur) wordt binnengebracht. Als het te lang duurt voordat het lichaam bij het anatomisch instituut is dan is het niet meer bruikbaar. Het kan ook zijn dat een lichaam wordt geweigerd omdat het is beschadigd als gevolg van een ongeval.

Soms kiezen mensen voor lichaamsdonatie omdat ze hun nabestaanden dan niet opzadelen met de kosten van de uitvaart. Maar het is toch verstandig om te zorgen dat er wat geld overblijft voor de uitvaart want als het anatomisch instituut het lichaam niet kan gebruiken moet de overledene alsnog worden begraven of gecremeerd. De kosten daarvan komen net als bij een ‘gewone uitvaart’ voor rekening van de nabestaanden. Iemand die kiest voor lichaamsdonatie omdat hij of zij niet veel geld heeft kan er mogelijk beter aan doen om te kijken naar de alternatieven voor een goedkope uitvaart of zich verzekeren voor een eenvoudige uitvaart.

Meer informatie over lichaamsdonatie

Hoe zit het met de uitvaart van iemand die zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld? Mag je de overledene nog zien voordat het naar het anatomisch instituut gaat? Kan je het lichaam van de overledene terug krijgen nadat het is gebruikt voor de wetenschap?

Voor antwoorden op deze en vele andere vragen kan je terecht op Uitvaart.nl in het hoofdstuk Ter beschikking van de wetenschap.

Overlijden in regio Almelo melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206