Alles rond het thema uitvaart in Almelo

Crematorium Almelo

De meeste overledenen uit Almelo worden gecremeerd in Crematorium Almelo. Crematorium Almelo is onderdeel van Crematoria Twente dat in de regio beschikt over meerdere crematoria. Crematorium Almelo is gelegen aan de Willem de Clercqstraat 95 in Almelo.

Wilt u een crematie regelen in Almelo? Bel dan met Topuitvaarten: 088 - 605 1206 (24/7)

Het crematorium

Een crematorium is de locatie waar de lichaamsverbranding plaats vindt. Het crematorium beschikt over een speciale crematieoven waar de overledene in gecremeerd kan worden. Een crematie duurt doorgaans ongeveer vijf kwartier. Na de crematie wordt de as uit de oven gehaald en bewaard in een asbus.

De asbus moet minimaal een maand worden opgeslagen in de algemene nis van het crematorium. Daarna mag de familie de as ophalen bij het crematorium in Almelo en kan men nadenken over de asbestemming.

Uitgebreide informatie over het crematieproces (bijvoorbeeld technische gegevens over de oven, de temperaturen, hoe alles werkt etc.) is te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl. Kijk daarvoor in het hoofdstuk De crematieoven.

Hoe verloopt de crematie

Voor de crematie worden de belangstellenden ontvangen in de ontvangstruimte van het crematorium. De directe nabestaanden worden door medewerkers van Crematorium Almelo naar de familiekamer gebracht. Daar kunnen de nabestaanden even rustig bij elkaar zijn en wat koffie of thee drinken voordat de plechtigheid begint. Als de familie het wil kan de kist met de overledene ook in de familiekamer worden geplaatst. Op die manier kan men nog even alleen bij de overledene zijn voordat de plechtigheid begint.

Als eerste worden de belangstellenden plaats in de aula. De voorste plaatsen zijn gereserveerd voor de directe nabestaanden die als laatste plaats nemen. Soms wordt de kist met de overledene voor de plechtigheid naar de aula gebracht door medewerkers van het crematorium. Het kan ook zijn dat de directe nabestaanden de kist de aula in dragen.

Tijdens de plechtigheid staat de kist met de overledene vooraan in de aula. In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart hebben de directe nabestaanden de plechtigheid vorm gegeven. Meestal worden er enkele toespraken gehouden en wordt er muziek gedraaid en soms worden er ook foto’s of video’s van de overledene vertoond. Iedere familie kan helemaal zelf bepalen hoe de plechtigheid wordt ingevuld.

Na de plechtigheid gaan de belangstellenden en de familie doorgaans naar de koffiekamer voor de condoleance. Het komt ook voor dat men besluit om de condoleance te houden op een andere locatie in Almelo. Als de nabestaanden het willen kunnen ze aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven.

Asbestemming

In de periode na de uitvaart kunnen de nabestaanden nadenken over een asbestemming. Daarnaast zal men een keuze moeten maken of men de as wil bewaren of uitstrooien. Er is in Nederland heel veel mogelijk op dit gebied. Kijk voor informatie en inspiratie in het hoofdstuk Asbestemming.

Crematorium Almelo

Crematorium Almelo
Willem de Clercqstraat 95
7604 AR Almelo
Telefoonnummer: (0)53 475 60 60
Mail: info@crematoriatwente.nl

Overlijden in regio Almelo melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206